SENEGAL NATUR & KULTUR

Senegal, Natur & Kultur inklusive lite äventyr i Gambia.

7 dagars guidad rundresa, 7 dagars boende vid stranden på Le Bendoula i Kafountine, Senegal, plus 1 dag i Gambia.


Dag 1. Sverige - Gambia
Ankomst till Banjul International Airport i Gambia där du hämtas upp av vår transfer för transport till hotell Bijilo Beach för övernattning


Dag 2: Gambia
Vid frukost sker programgenomgång. Därefter rullar vi iväg mot Serekunda där vi besöker Salam Batik. Glöm allt vad du vet om massproducerad batik som du ser på marknader lite överallt, Salam Batik i Serekunda är en upplevelse. Detta lilla ställe säljer originalprodukter till mycket rimliga priser och här kan du göra fynd som du glatt kan stoltsera med hemma samtidigt som du stöder den lokala produktionen. Här kommer vi även att besöka någon av de färgstarka marknadsplatserna – alltid ett härligt nöje. Vi besöker också krokodildammen och apparken. Gemensam middag på hotell Bijilo Beach.


Dag 3. Gambia – Toubacouta
Efter frukost startar vi färden till Senegal och Toubacouta som börjar med att vi tar färjan över Gambia River. I Toubacouta checkar vi in på Keur Saloum eller Hotell Palétuviers. Efter lunch är det dags för en härlig båttur med pirog genom Salumdeltat – Afrikas Polynesien. Vi färdas genom vattenkorridorer kantade med mangrovevegetation där vi kan se flamingos, vita pelikaner, ibisfåglar, hägrar mm som häckar här efter sin långa flygtur över Saharaöknen. På kvällen blir det gemensam middag.


Dag 4. Toubacouta – Joal Fadiut – Mbour
Vi reser tidig morgon från Toubacouta för att komma till Joal och Fadiouth. Hinner vi, kommer vi på vägen dit att besöka Senegals äldsta Baobab träd, 900 år gammalt. Joal har en speciell charm med sina stränder kantade av kokospalmer och med högar av snäckor överallt. Detta är Senegals förste president, Leopold Sedar Senghors födelsestad. Vi besöker hans hus som numera är muséum. En vacker träbro leder oss från Joal till Fadiouth, snäckön som även kännetecknas av sina sädesmagasin, byggda på pålar i vattnet där man förvarar hirs. Ön och dess gator liksom de flesta husen är helt uppbyggda av snäckskal. Befolkningen här är till 90% romersk-katolsk och här finns en vacker kyrka med ett stort rött hjärta på tornet. En mindre bro leder oss till den ö som är gemensam begravningsplats för kristna och muslimer. I de omgivande mangrovebuskagen har man ostronodlingar. I Joal besöker vi även den livliga hamnen. Gemensam middag och övernattning på hotell i Mbour.


Dag 5. Mbour – Bandia – Lac Retba – Dakar
Efter frukost styr vi direkt mot viltreservatet Bandia ett 700 ha stort savannområde som främst är bevuxet med akacior och väldigt gamla baobabträd. Här finns pyramidlika byggnader som minner om sererefolkets ursprung. Men i första hand besöker vi Bandia för att titta på olika djurarter från hela Afrika: giraffer, noshörningar, vattenbufflar, krokodiler, en mängd olika bockar och hjortdjur, vårtsvin, apor, strutsar, jättesköldpaddor och mycket mera. Många olika fågelarter finns också i Bandia. Vi fortsätter mot Rosa saltsjön (Lac Rose), tidigare slutetappen för det populära Paris-Dakar Rallyt. Sjön, som är en lagun skild från havet av sanddyner, bildades redan på 1400-talet. Den har fått sitt namn av vattnets färg, som orsakas av dels vattnets höga salthalt som är nästan 40% och ett plankton som får den att lysa i rosa när solen står som högst på himlen. Vi besöker sjöns omgivningar och kan ta bilder av männen och kvinnorna som arbetar med att hämta salt ur sjön. När vi kör runt sjön och genom dynerna på väg mot atlantkusten kommer vi att göra ett intressant stopp i en by bebodd av Fulanifolket. Invånarna här levde för bara ett par generationer sedan som nomader och vandrade med sina djur över stora delar av Afrika för att hela tiden söka nya betesmarker, men den svåra torkan tvingade dem att bli bofasta. Här lever man nu av odlingar mellan kullarna utanför byn. Trots närheten till saltsjön finns här en riklig sötvattenkälla och lite längre bort mellan Rosa saltsjön och Atlanten ligger en sötvattenoas. Avståndet mellan sjön och Atlanten är ca 2 km. När det närmar sig kväll checkar vi in på Hotell Sokhamon i Dakar där gemensam middag väntar.


Dag 6. Dakar
Dakar, som med rätta kallas ”Afrikas Paris”, beläget på Afrikas västligaste udde, Cap Vert, är en spännande storstad med ett högt tempo. Här ligger affärsavenyer och basargator liksom byggnader i modern afrikansk arkitektur sida vid sida med hotell och restauranger i kolonial stil. Nöjesutbudet är stort. Dakar är känt för sin livemusik och på barer och dansställen blandas salsa och modern musik natten lång. 20 minuters båtfärd rakt ut i Atlanten ligger den lilla vackra ön Gorée som en gång var en av de sista utposterna för de slavar som tvingades lämna kontinenten. I Dakar blir det sightseeing med buss och till fots. Vi besöker presidentpalatset, den katolska katedralen i bysantinsk stil, konsthantverksgruppen i stadsdelen Soumbedioune och järnvägsstationen. Vi besöker även det nyligen uppförda frihetsmonumentet och gör likaså ett besök i det nybyggda operahuset. På kvällen väntar gemensam middag.


Dag 7. Dakar – Gorée – Dakar – Ziguinchor
Efter frukost tar vi färjan till ön Gorée 3 km utanför Dakar där vi tillbringar dagen. Här finns tillfälle till ett dopp i det kristallklara vattnet, men framför allt är vi här för att se och uppleva vad som utgör en stark påminnelse om 350 års slaveri och slavhandel. Det är bl a från denna ö som miljontals svarta med tvång fördes till både Nord- och Sydamerika, andra delar av Afrika, liksom mellanöstern men även Europa som slavar. Gorée har klassats som världsarv av Unesco. Här finns mycket att se: Slavhuset, det afrikanska historiska museet, fästningen – ett gammalt holländskt fort, kvinnomuseet etc. Besöket på Slavhuset och museiintendentens tal kommer att ge dig upplevelser du aldrig kommer att glömma liksom åsynen av "The Door of No Return". Vi reser tillbaka i god tid för att senast 18.00 checka in på Dakar-Ziguinchorfärjan Efter att vi har installerat oss i våra hytter blir det gemensam middag ombord.


Dag 8. Ziguinchor – Kafountine
Färjan anländer till Ziguinchor kl 11.30 och dessförinnan serveras en enkel frukost ombord. Lunch intar vi på Hotell Kadiandoumagne, vackert beläget vid Casamancefloden. Därefter startas färden mot Kafountine och Le Bendoula.


Dag 9 - 15. Kafountine
Nu återstår sju härliga dagar med strandliv och upptäcktsfärder i Kafountine. Kanske följer du med på en halvdags flodtur eller varför inte en något längre tripp till Ziguinchor dit vi har både en- och tvådagars turer. På Le Bendoula har vi flera kvällar i veckan dans- och trumuppvisning med rytmer som är svåra att motstå. Den stämning våra Korakvällar skänker är uppskattade. Det finns knappast ett behagligare sätt att avsluta kvällen och middagen på än med något svalkande i glasen samtidigt som en lätt kvällsbris sveper in över sanddynerna från Atlanten och Koraspelaren underhåller oss med musik och sång. Kora är ett stränginstrument byggt på en halv kalebass, klädd med ett väl spänt skinn som ger exotiskt mjuka toner. Våra medarbetare gör allt för att du ska trivas och koppla av och att din vistelse här på Le Bendoula vid "Sveavägen" i Kafountine blir ett varmt minne för livet. Tjugotalet svenskar har byggt egna hus här längs Atlantkusten mellan Le Bendoula och Kafountine, därav namnet.


I priset ingår:
RUNDRESA 7 DAGAR.
Del i dubbelrum, frukost, middag med bordsvatten, busstransport och engelsktalande guide.
7 DAGAR på Hotel Le Bendoula, Kafountine i dubbelrum med frukost
PLUS 1 DAG I GAMBIA
Transfer Le Bendoula-Banjul

>> Till Boka resa ...


Vi är här för att hjälpa till! Ring oss gärna på 076-899 44 66 för att prata om din bokning.